Крилатим ґрунту не треба

1 липня пройшла чергова зустріч читацького клубу “Крилатим ґрунту не треба” у Публічній бібліотеці Борщагівської громади. Тема засідання: “Українське кіно”.

На проекторі переглянули модернову мелодраму в стилі українського танго “Гуцулка Ксеня”(2019р).

Яскрава, весела, колоритна, трішки наївна та дуже добра стрічка.

Події розгортаються у Карпатах у 1939 році. До Ворохти приїздить син родини емігрантів Яро. Батько-мільйонер поставив йому умову успадкування грошей – хлопець має одружитися з українською свідомою  дівчиною. Тож Яро вирушає на пошуки свого щастя. Він знайомиться з багатьма дівчатами, та по-справжньому полонити його серце змогла лише гуцулка на ім’я Ксеня.

Мюзикл “Гуцулка Ксеня” знято за мотивами однойменної оперети Ярослава Барнича, написаної у 1938 році. Авторкою сценарію та режисером стрічки стала Олена Дем’яненко зі Львова. Відома пісня-танго, за якою названо фільм, має дві версії написання. Найчастіше авторство приписують українському композитору, диригенту та педагогу Ярославу Барничу, який закохавшись у одну зі своїх студенток присвятив їй пісню. За іншою версією, пісню присвятив своїй юній племінниці простий вчитель з Львівщини Роман Савицький. 

 Автори з великою увагою  підійшли до відтворення антуражу 30-х рр. минулого століття та костюмів. Вражають кадри гірських полонин, лісів, гуцульських хат.

Одна з головних прикрас стрічки – участь театрально-музичного гурту Dakh Daughters, що виконує більшість музичних композицій фільму. Номери Dakh Daughters, які грають у фільмі самих себе, дуже яскраво оформлені та фантастично звучать, а ексцентричні сценічні костюми музиканток вдало вписуються в загальну еклектику фільму. А ще в стрічці в невеликому камео знялись музиканти гурту «ДахаБраха». 

Разом з учасниками клубу бібліотекар Анастасія Гарбуз обговорили сюжет мюзиклу. Всіх зачарувала атмосфера стрічки. Звернули увагу на мову  – дуже гарна, мелодійна, різноманітна, вигадлива українська мова, з досить красивими та легкими лайливими словами. 

Варто дивитися українське кіно. Зараз це гарно зняти стрічки з хорошими акторами і вдалим оформленням. Головне в них – це завжди українська культура, моральні цінності, боротьба за свою свободу та Україну, а також за сім’ю.

Дивіться українське! Читайте українське! Разом до Перемоги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *