Шаховий дебют

20 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день шахів і День шахів в Україні.

Гра має досить довгу історію. Перші аналоги фігур з’явилися ще в III-IV тисячоліттях до нашої ери в Єгипті, а батьківщиною сучасних шахів вважають Індію. У V столітті нашої ери індійці бавилися в настільну гру чатуранґа, метою якої було знищення фігур суперників.

У Київській Русі в IV столітті існувала доволі подібна до них гра – тавлія, яку завезли вікінги. До Європи звичні нам шахи потрапили в IX столітті, а за сто років вони дійшли до нас. Археологічні розкопки Вишгорода, Києва, Турова свідчать, що – з Персії. Із билин і поем можна зрозуміти, що ця гра була досить поширеною на землях Київської Русі, а її розвитку активно сприяли місцеві меценати.

Шахи – це стратегічна гра з елементами мистецтва, науки й спорту. Вони – такий собі розумовий тренажер, оскільки вимагають постійного інтелектуального напруження й розв’язання логічних задач, розвивають концентрацію уваги, а також покращують пам’ять. Лікарі рекомендують шахи як спосіб боротьби та профілактики проти хвороби Альцгеймера. Науковці використовують їх для педагогічних та психологічних досліджень і завдяки ним моделюють системи штучного інтелекту.

Для ознайомлення з шахами та іншими інтелектуальними іграми у Публічній бібліотеці організовано інформаційну книжкову полицю “Інтелектуальні ігри та головокрутки – пожива для розуму!”. Тут є не тільки книги із логічними завданнями, кросвордами, лабіринтами, а й настільні ігри, в які можна пограти з друзями.

Також було проведено сімейний захід “Шаховий дебют”, де юні читачі разом зі своїми батьками змогли пограти в шахи. Ця дивовижна інтелектуальна гра приносить багато радості та задоволення і одночасно робить значний вплив на розумовий розвиток .

Грайте в шахи самі та з дітьми!

Разом до Перемоги!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *