Діалоги українською

Українська мова має свої унікальні найменування кольорів, які істотно відрізняються від калькованих з російської мови, а коректне, безпомилкове вживання українських назв збагатить словниковий запас, і, ймовірно, здивує співрозмовника.

Тож в суботу відбувся черговий урок Мовного клубу ” Діалоги українською” під назвою: “Кольори”.

Вчитель української мови пані Оксана розповіла учасникам клубу про різноманітність кольорів та їх незвичні назви, навела цікаві факти, їх вживання у літературних творах Переглянули відеоуроки, порозгадували загадки.

Чи задумувались ви, що імена людей мають колір? Кожна людина по-своєму сприймає навколишній світ, кольори, тому виникають різні асоціації, емоції. 

Серед цікавих назв кольорів:

●Брунатний.Цей колір ми частіше називаємо “каштановим”. У перекладі з французької “brun” означає коричневий. Звідси й походить назва цього кольору.

●Цинамоновий.Це колір кориці, оскільки кориця англійською – “cinnamon”, відповідну назву дали й кольору кориці. Описуючи якусь річ цинамонову, можна сказати, що ви описуєте не лише її колір, а й відповідну асоціацію. Найчастіше речі такого кольору одягають взимку. Так виходить створити атмосферу тепла та затишку.

●Блаватний або волошковий.Блават або волошка – це назви однієї квітки, а колір часто за російською калькою називають “васильковим”. У давнину блаватною називали тканину з шовку блакитного кольору. Зараз він дуже популярний у виконанні аксесуарів та прикрас, нерідко його можна побачити у засобах для макіяжу

●Смарагдовий.Цей колір англійською називається “emerald”. Мабуть, це один із найкрасивіших кольорів зеленого спектра. Він виділяється насиченістю та життєлюбністю. Колір смарагду підходить майже всім, адже він випромінює енергію та асоціюється з природою.

Вийшло досить насичене та пізнавальне заняття.

Не пропустіть наступний урок!

Запрошуємо щосуботи в 11:00 год у Публічну бібліотеку на Мовний клуб “Діалоги українською”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *