Діалоги українською у Публічній бібліотеці

На черговому занятті  Мовного клубу “Діалоги українською”, яке відбулося в суботу, ув Публічній бібліотеці розглянули тему: “Топоніміка”.

Говорили про історію села Софіївська Борщагівка.

Назва села походить від Софіївського монастиря, якому належали землі, на яких було розташоване село. А Борщагівка пішло від назви річки, що протікала через село. Зараз ця річка називається Нивка. 

До речі, топонім «Борщагівка» вельми поширений на південно-західному напрямку столиці. Найменування Борщагівка мали п’ять поселень, які належали монастирям — Софіївська, Петропавлівська, Михайлівська, Микільська, Братська. Деякі села, як от Софіївська Борщагівка і Петропавлівська Борщагівка, — окремі населені пункти Київської області. Деякі колишні села — Михайлівська Борщагівка, Микільська Борщагівка, Братська Борщагівка — увійшли до складу Києва. А ще спальний масив на околиці Києва отримав назву Південна Борщагівка. 

 Село засноване у 1497 році і належало монастирю.Що цікаво, протягом 150 років за межами монастиря було лише три хати. У 1650 році на березі річки Нивка почали заселятись козаки.В 1786 році церковні землі вилучили у монастирів і землі стали належати державі. У 1970х роках деякі села були включені до складу міста  Києва, а Софіївську та Петропавлівські Борщагівки віддали області.

 У період Другої світової війни на території Софіївської Борщагівки проходили запеклі бої. В пам’ять про героїчну оборону в селі встановили памятник. В 1972-му збудували великий тепличний комплекс, що входив до місцевого радгоспу “Совки”. 

У Публічній бібліотеці є книга “Сторінки історії села Софіївська Борщагівка” С. Кремеця, де всі охочі можуть почитати цікаві факти про заснування та розвиток села. Про побудову шкіл та лікарні, про роботу в радгоспі, про цікаві місця, пам’ятники та пам’ятки,  нарешті, про людей, які працювали та розбудовували найбільше село в Україні.

Запрошуємо до участі у Мовному клубі “Діалоги українською”, який успішно проходить у Публічній бібліотеці щосуботи об 11:00 год.

Заняття безкоштовні для всіх бажаючих покращити свої знання з української мови та дізнатися багато нового та пізнавального з історії, культури та традицій українського народу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *