День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

У затишній залі Комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцей Петропавлівський» Борщагівської сільської ради, 14 травня 2024 року, відбувся меморіальний захід до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу  та 80-х роковин депортації кримських татар, який ініціювали та провели для учнів  закладів загальної середньої освіти Борщагівської сільської територіальної громади учні та педагоги Приватного закладу «Кримськотатарський ліцей «БІРЛІК СКУЛ» с. Чайки»

Захід відвідали сільський голова Борщагівської сільської ради Олесь Кудрик та директор департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації Ярослава Тростянська.

Сільський голова зазначив, що йому важко уявити біль кримськотатарського народу, який у 1944 і у 2014 році виселяють із рідних домівок, позбавляють свободи, Батьківщини та власної землі.

Із 2014 року на території Борщагівської громади кримськотатарські сім’ї знаходять прихисток і обживаються, утворивши найбільший осередок кримськотатарського народу  у Київській області, та беручи участь у житті Борщагівської громади.

Олесь Тимофійович відзначив Подяками сільського голови та сертифікатом на отримання одноразової грошової премії  дітей, роботи яких були представлені на виставці: Асіє Хайруллаєву, Софію Кичу, Разан Рустамову, Фатиму Мамутову за участь у Міжнародному освітньому культурно-мистецькому проєкті «Кримськотатарські студії».

Ярослава Іванівна зазначила важливість даної ініціативи для ознайомлення дітей з трагічними сторінками  історії корінного народу Криму – кримських татар, усвідомлення спільного ворога для  волелюбних народів – українського і кримськотатарського, єднання у протистоянні ворогу, провела паралелі між історією та сучасністю…

Представники Кримськотатарського ліцею «Бірлік Скул» вручили почесним гостям заходу та бібліотекам Борщагівської сільської територіальної громади пам’ятні подарунки: видання «Кримські татари як корінний народ» Наталії Беліцер, експертки-дослідниці інституту демократії ім. Пилипа Орлика, а також мапи територіальних громад Криму з історичними назвами населених пунктів.

Відбувся перегляд фільму «1944», заснованого на спогадах кримських татар, які пережили депортацію. Презентувала кінострічку безпосередньо сценарист фільму Мавілє Халіл, яка поділилась і  особистою  родинною історією про депортацію та вшанування пам’яті депортованих кримських татар.

Після перегляду фільму відбулася екскурсія експозицією на основі художніх робіт Садих Аджи-Селіма, художника, спогади якого увійшли до фільму «1944», та тематичних робіт учнів Кримськотатарського ліцею «Бірлік Скул».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *