25-27 жовтня заклад дошкільної освіти«Малятко» взяв участь у П’ятнадцятій міжнародній виставці Інноватика в сучасній освіті, де почесно виборов срібну медаль за перемогу у конкурсі з тематичної номінації «Модернізація змісту освіти для підвищення якості освіти та освітньої діяльності». 

Наш науково-дослідницький проєкт має назву «Готель для комах», він поділений на 4 етапи і уквітні святкуватиме річницю свого існування. Варто зазначити, що ми перші у нашій територіальній громаді, хто започаткував такий вид діяльності.

Ми надихнулись цією ідеєю ще у квітні 2023 року, коли проводилися весняні роботи з благоустрою території закладу, а саме: обрізка дерев, кущів, та прибирання залишків опалого листя, яке ми використали для наповненнямайбутніх «городів».  

Не секрет, що останнім часом велика увага приділяється саме екологічному вихованню дошкільнят. Екологічна культура може бути сформована лише тоді, коли вона тісно взаємодіє з природою. Основним змістом нашого науково-дослідницького проєкту є формування у дітей правильного ставлення до природних явищ і об’єктів, які їх оточують. 

На жаль, дуже часто ми стаємо свідками неприємних ситуацій, в яких дитина топче жука, руйнує мурашники, гнізда, відриває метеликам крила та безглуздо нищить живі істоти. Отже, саме тому, ми започаткували екологічний проєкт, щоб через залучення вихованців у науково-дослідницьку діяльність, навчити їх берегти оточуюче середовище та виховати позитивнеставлення до живої природи. 

Наше завдання – демонструвати малечі красу всього, що нас оточує, цінувати те, що є поряд,показати таємне природнє життя, дати зрозуміти, що навколо вистачить місця всім: і комашкам, і пташкам, і звіряткам, і черв’ячку, і травинці, і кущику, і дереву. Серед усього має панувати мир, любов та злагода.  

На момент подачі проєкту на конкрус, успішно було реалізовано два етапи. На першому етапі ми тісно співпрацювали з садовим центром «Greensad», який допоміг встановили дерев’яну конструкцію для комах, разом ми подбали про їїнаповнення: сіно, шишки, глина, гілочки та цеглинки, так і виник «Готель для комах». Поруч висадили певні рослини, які приваблювали корисних комах-запилювачів на територію нашого плодового саду та городні ділянки, що в свою чергу дало нам змогу досягти рекордного врожаю влітку та восени, а також ми відмовились від використання хімічних препаратів, тому що комахи-етномофаги, яких ми привабили, успішноборолися з усіма шкідниками в саду, на городі та на декоративних рослинах, таких як самшит, туї, які служать живою огорожею по периметру нашого закладу. 

Окрім цього, проєкт дав нам змогу сприяти активізації спільної діяльності дітей, педагогів та батьків, поглибив знання вихованців про спосіб життя комах на практиці, розвивавспостережливість і допитливість у маленьких дослідників та сприяв психоемоціному розвантаженню.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *