Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек -2023

Бібліотеки закладів освіти громади взяли активну участь у проведені Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек під гаслом «Вірю в майбутнє твоє, Україно!» (лист МОН від 13.09.2023 №21/08-1514).

Під час проведення заходів у шкільних бібліотеках особливу увагу привернуто питанню патріотичного виховання зростаючого покоління.

Цікаві, різноманітні, пізнавальні заходи проведено у Ліцеї №1 с. Петропавлівська Борщагівка:

Приводом для зустрічі у Національному музеї літератури України із улюбленим дитячим письменником Сашком Дерманським стала нова, ще «гаряча», книжечка – «Клуб врятованих. Непухнасті історії», які вчать відповідальності перед тими, кого ми приручили. 10 щемних оповідок про справжню дружбу між тваринами і людьми, про віру в перемогу, про вірність і любов до своїх пухнастиків і вухастиків не залишили байдужими жодного маленького відвідувача.

Живе спілкування з письменником, з творами якого п’ятикласники вже давно знайомі, подарувало багато вражень,  приємних емоцій та щиру вдячність автору улюблених історій за зустріч та творчість загалом.

Завершенням зустрічі стала традиційна автограф та фото сесія.

Для учнів старших класів проведено мовний майданчик поетичної години «Бринить, співає наша мова…».

На День бібліотворчості учнями були виготовлені обереги –  ляльки-мотанки.

Продовжуючи підтримувати наших захисників учнів 7 класу писали листи та раділи, що вони дійшли до адресатів ««Повертайся живим».

Завідувачем бібліотеки Людмилою Савченко проведено виховні заходи з учнями 1-3 класів (бібліотечні уроки) із закріплення правил користування книгою, розвитку інтересу до художньої книги, формування самостійної пізнавальної активності, виховання бережливого ставлення до книги як джерела знань, урок-знайомство «Перший раз…ні, не в перший клас. У Бібліотеку!». переглянули відеопрезентації для формування знання і навичок користування бібліотекою, бережливе ставлення до книги та розвитку вміння самостійно обирати книгу, виховання інтересу до читання.

Усі читачі підтримали акцію «Подаруй бібліотеці книгу» та поповнили бібліотечний фонд цікавими сучасними книжками!

У Комунальному закладі загальної середньої освіти «Ліцей «Петропавлівський» під час Місячника бібліотек проведено наступні заходи (завідувач бібліотеки Людмила Пурик):

  • декламування віршів патріотичної тематики (відкритий мікрофон у вестибюлі ліцею);
  • написання творів «Мова моя калинова», «Щира розмова про рідну мову», «Мов джерельна вода – рідна мова моя»;
  • виставка – конкурс «бібліотечних гаджетів» (виготовлення закладок, саморобних мінікнижок). Учні, які створили свої книжки, отримали призи;
  • майстер -клас зі створення патріотичних поробок «Повертайся живим»;
  • ярмарок -продаж патріотичних браслетів «Підтримаємо ЗСУ»;
  • виставка малюнків «Незалежна і свята – мати Україно».

          У ОЗО «Софіївсько-Борщагівський ліцей» згідно з планом, розробленим завідувачем бібліотеки Ларисою Москусенко оновлено постійні книжкові виставки «Стежками Борщагівки», «Рідна Київщина», «У полум’ї війни» (хроніки сьогодення), біля яких проведено бесіди з відвідувачами бібліотеки.

        Під час мовного майданчику біля тематичних виставок «Мова наша калинова», «Мова духовний скарб нації», «Щира розмова про рідну мову», «Мов джерельна вода – рідна мова моя» проведено цикл бесід з популяризації української мови.

Також в приміщенні бібліотеки була організована виставка патріотичних закладинок «З Україною в серці», які виготовили учні 1-4 класів.

В кожній закладинці любов до своєї країни, до свого народу, до своїх символів. Відеозвіт про виставку опубліковано на сторінці ліцею в мережі Фейсбук.

Користувачі охоче долучилися до благодійної акції «Подаруй бібліотеці книгу». Учні та батьки поповнили ліцейну бібліотеку україномовною  літературою.

Традиційно пройшов конкурс патріотичного вірша «Я українець». Учні декламували вірші «Натхненне слово про рідний край», «Україна – моя Батьківщина», «Ми – сильні», «Україна» та інші. Переможці та лауреати отримали грамоти та подяки!         

У Національному музеї літератури України відбулась презентація трилогії «Зі швидкістю літа» українського письменника-гумориста, лауреата українських літературних премій імені Лесі Українки та Остапа Вишні Павла Куща.

На презентацію було запрошено школярів 7 класу Софіївсько-Борщагівського ліцею.  Автор ділився з учнями цікавими фактами свого життя, відповідав на безліч запитань та давав поради юним письменникам.

Чудова подія відбулась в житті бібліотеки – відеозустріч з шестикласницею Поліною Вовкулою. Це була відеоконференція з Польщі «Читати це круто»  «Сучасні книги для сучасних дітей» для учнів ліцею. Зустріч була  захоплюючою та неперевершеною. Усі чекають нових зустрічей.

Заходи, що проходили у бібліотеках закладів освіти відбувалися з використанням цифрових технологій, створювались презентації, використовувалися ресурси мережі інтернет.

Проведені заходи сприяють формуванню у здобувачів освіти національної ідентичності, любові до державної мови, поваги до культурного та історичного минулого України, виховують патріотичну свідомість.

Докладніше  про проведені заходи   висвітлено на сайтах закладів освіти та веб-сторінках шкільних бібліотек.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *