Проєкт “Дивись українське”

У Публічній бібліотеці стартував проєкт про українське кіно “Дивись українське”, створений з метою популяризації українського кіномистецтва.

На першій зустрічі проєкту із читачами Публічної бібліотеки переглянули драматичний фільм “Памфір” від українського режисера Дмитра Сухолитського-Собчука про звичайного сім’янина Леоніда на прізвисько Памфір,я кий повертається із заробітків додому, в прикордонне село десь на Заході України. Там на нього чекає дружина Олена та  син-підліток Назар.

Наближається свято Маланки – для місцевих дещо значно важливіше, ніж просто свято. Але Памфір не може на нього залишитись, бо вже за два тижні має знову їхати за кордон. Назар, який щиро любить свого батька і сильно за ним сумує, засмучений такому короткому воз’єднанню з Памфіром. Щоб батько нікуди не поїхав, малий підпалює місцеву церкву. Цей нерозумний вчинок закручує маховик вимушених ризикованих дій, прикордонних розборок, кримінальних вчинків та невідворотних наслідків. 

Фільм по-чоловічому могутній, міцний, як фортеця. Тут навіть жіночі ролі, а саме дружина Памфіра Олена і його мати випромінюють справжню, ніяк не тендітну силу. Головний герой не ідеалізований, вилизаний та блискучий чоловік, він є живою людиною, вимушеною приймати важкі рішення та заради вищих цінностей йти проти власної волі, честі та законів.

Сім’я та її значення – базовий стержень українця, сім’я та усі можливі наслідки безумовної любові до неї – основа й серце “Памфіра”.

Кіно важке, змушує замислитися. Одразу не всі моменти були зрозумілими учасниками. 

Кожен з учасників сеансу висловив свою думку, поділився враженнями. 

Однозначно, цей фільм достойний та вартий уваги, він живий, вигадливий, неймовірно енергійний та візуально приголомшливий. 

Працівники Публічної бібліотеки запрошують усіх бажаючих долучатися до цього проєкту!

Підтримайте українське кіно!

Інформацією щодо наступного кіносеансу у анонсах сторінки Публічної бібліотеки у  соцмережах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *