«QIRIM İÇÜN / ЗАРАДИ КРИМУ»

7 червня у Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим/Офіс Кримської платформи відбулася презентація мистецького проєкту «QIRIM İÇÜN / ЗАРАДИ КРИМУ». Працівники управління освіти, культури, молоді та спорту, педагоги закладів загальної середньої освіти Борщагівської сільської ради взяли участь у тематичній виставці, здійснили подорож у складну багатошарову, сповнену боротьби, перемог та втрат історію кримських татар – одного з корінних народів України.
Мета виставки – провести паралелі між сучасними подіями та тими, що передували депортації кримських татар у 1944 році з Кримського півострова.
Через тематичний екскурсійний матеріал та супровідні тексти митці окреслили трагічну подію депортації кримськотатарського народу як частину загальної історії України, а подолання наслідків геноциду — як поточні деколонізаційні прагнення українського народу.
Екскурсовод Мавілє Халіл, кураторка виставки, психологиня та журналістка, провела учасників шляхом від формування кримських татар, до сучасної боротьби, ознайомила з екскурсійними матеріалами, які розповідають про депортацію 1944 року, як кульмінацію колонізаторської політики рф і акту геноциду кримських татар, корінного народу України, яка була розпочата ще Російською імперією і триває досі..
Відвідувачі мали можливість познайомитись із мистецькими об’єктами та експозиціями. Серед них — інсталяція “Депортація” та скетчі про ключові періоди та події в історії кримських татар, автором яких є художник, автор картин, об’єктів та інсталяцій Антон Логов; картини кримськотатарських митців; старовинні кольорові фотографії кримських татар початку XIX століття; інсталяція “Doquz”, яка складається з різних предметів побуту кримських татар, автор — кримськотатарський кераміст Рустем Скибін; щоденник депортації “Райські метелики”, в основу якого покладені реальні
історії людей, які пережили депортацію, авторкою яких є Мавілє Халіл. Також на виставці представлені картини Садиха Аджи-Селіма — єдині документальні візуальні твори, які були створені під час депортації. Окрім цього, важливим елементом виставки стала інсталяція, присвячена сучасній російсько – українській війні, а також портрети військовослужбовців кримськотатарського походження, які розповідають про їхній зв’язок з рідною землею, їхніх пращурів, які пережили депортацію.
Організатори та партнери виставки: Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Офіс Кримської платформи, Посольство Великої Британії в Україні, Національний музей історії України у Другій світовій війні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *